Мы в Telegram
Добавить новость
 
Горячие новости часа
Сегодня в Одессе

Новости Одессы — календарь событий, фактов, происшествий за день

Сегодня 5 июня 2024 года
Не в Одессе?

Новости сегодня на 29ru.net

Новости от партнёров


Добавь свою новость бесплатно - здесь

Другие новости сегодня

Новости сегодня от Adwile

Як грамотно лікувати ГРВІ та грип, щоб не било по гаманцю та здоров'ю

0
Як грамотно лікувати ГРВІ та грип, щоб не било по гаманцю та здоров'ю

Останні пару тижнів в Одесі реєструється понад чотири тисячі випадків ГРВІ, по області кількість хворих ще більше. Поки що медики кажуть, що епідпоріг не перевищений, але епідеміологічний сезон вже розпочався

Нещодавно у соціальній мережі одеситка, яка представилася мамою дитини, поскаржилася на те, що її дитині лікар призначив багато дорогих ліків. Жінка навіть прикріпила фотографію чеку з аптеки, у якому стояла сума понад тисячу гривень. Користувачі соцмережі наперебій почали давати поради матері: і купувати треба дешевші ліки, і половина списку не потрібна, і взягалі "моя бабця лікувалася калиною-малиною". Врешті-решт чи сама матір, яку обурили "чутливі" коментатори, видалила свій допис, чи це зробили адміни спільноти - невідомо, проте допис пропав. Але тема грамотного лікування нікуди не зникла. Depo.Одеса підготував добірку порад, які допоможуть правильно лікуватися під час застуди, ГРВІ або грипу.

Ніякого самолікування

Лікарі завжди наголошують, що при симптомах будь-якої хвороби, не тільки застудних та вірусних захворювань, необхідно звертатися до медиків. Ми не будемо оскаржувати цю пораду, бо тут терапевти, педіатри та інші люди у білих халатах праві на всі 100%, особливо, коли йдеться про дітей. Добре, коли пощастить і вдасться побороти хворобу самотужки, але часто буває, що самолікування тільки призводить до ускладнень. Друга справа, який лікар попадеться. Не будемо кидати каменюки у всіх медиків, проте, на жаль, не рідко трапляються випадки, коли лікар неправильно ставить диагноз або призначає неадекватне та неефективне лікування і тоді доводиться звертатися до іншого.

Фото: pixabay.com

Геть гору ліків

В останній час медики наполегливо наполягають не використовувати багато лікарських засобів при лікуванні ГРВІ та грипу у дітей та дорослих, до того ж, ефективність деяких з них виявилася нікчемною. Так, у МОЗ не радять використовувати теплові процедури, фітотерапію, вітаміни, інтерферони, гомеопатичні препарати, антибіотики для профілактики. Саме ці препарати та засоби можуть призвести до небезпечних наслідків і, у той же час, не дати належного ефекту при лікуванні. "Спираючись на сучасні доказові клінічні настанови, протоколи та рекомендації МОЗ наполягає звернути увагу, що антибіотики, противірусні препарати (крім озельтамівіру та занамівіру за показанням), "імуномодулятори" та інтерферони не рекомендовані для симптоматичного лікування неускладнених ГРЗ у дітей. Ефективність вітамінів, антигістамінних та рослинних препаратів не доведена, а "Сиропи від кашлю" можуть бути шкідливими для дітей до 4 років. "Комбіновані ліки від застуди", котрі полегшують симптоми у дорослих, є забороненими для дітей молодшого віку", - йдеться у рекомендаціях міністерства.

Без часнику та картопельного пару

Відтоді як Міністерство охорони здоров'я очолила Уляна Супрун, вона постійно розвінчує різноманітні міфи, які стосуються лікування різних хвороб. Не оминула стороною в. о. міністра й застуду. Так, у кожній родині є свої сімейні народні рецепти лікування застудних захворювань: хтось дихає теплими парами картоплі, інші їдять часник або п'ють чай з медом та малиною. Проте, як виявилося, велика кількість народних методів наукою не доведена. Наприклад, Супрун висловилася стосовно лікування та застосуванням для профілактики захворювань цибулі та часнику. "Способів використовувати цибулю, а інколи й часник, існує дуже багато - їх підвішують в приміщеннях або ж нарізають та розставляють по кутках. Крім того, багато хто вдається до приготування крапель для носа чи просто їсть їх цілими. Всі ці способи не мають під собою належного наукового обґрунтування. І таке використання цибулі не принесе бажаного ефекту захисту. Дуже ймовірно, що від споживання цибулини можуть початися печія або дискомфорт у шлунку. Теж саме відбуватиметься і в слизовій носа - сильне подразнення, водночас збільшення виділень. Зокрема, діти дуже чутливі до запаху цибулі", - повідомила керівниця МОЗу.

Фото: pixabay.com

Декілька міфів стосовно лікування ГРВІ та грипу розвінчала й прес-служба міністерства. Так, медики не радять використовувати гірчичники та насипати суху гірчіцю у шкарпетки при підвищеній температурі, бо це може призвести до надмірного підвищення й без того немалої температури. Не варто й пити спиртне під час хвороби, а також лікувати застуду, намазуючи хворого жиром ведмедя чи борсука, вважають лікарі.

Ще одну антирекомендацію отримав такий популярний метод, як інгаляції гарячим паром вареної картоплі. З одного боку, такі дії ніякого корисного ефекту не мають, а з іншого, навпаки, можуть викликати бронхоспазм у дітей.

А ось малину керівниця МОЗу, навпаки, радить використовувати у лікувальних цілях при застуді. За словами Уляни Супрун, ці ягоди мають у своєму складі ацетилсаліцилову кислоту, яка допомагяє впоратися з горячкою та знизити запалення.

Фото: pixabay.com

Окрім того, сира, заморожена, чи перетерта із цукром малина містить флавоноїди, вітамін С, а також трохи цукру. "Ці речовини необхідні імунній системі, водночас допомагають боротись з хворобою. Крім того, під час хвороби часто відсутній апетит, теплий напій з малиною – хороший засіб, щоб трохи підживити організм", - зазначає в. о. міністра. Проте наголошує, що малина не є ліками, а лише допоміжним засобом, який сприяє лікуванню від застуди.

Дешеві чи дорогі ліки

Зараз в аптеках пропонують купу різноманітних ліків. Звичайно, людина, що не має медичної освіти, не знає, у яких дорогих ліків є дешеві аналоги. Проте про це можна поцікавитися у сімейного лікаря або педіатра.

Ось невеличкий перелік дешевих аналогів дорогих ліків.

Дорогі ліки

Дешеві ліки

Панадол

Парацетамол

Лісобакт

Лізак

Лазолван

Амброкосол, Амбробене

АЦЦ

Ацетал

Суммамед

Азітроміцин

Назівін

Фармазолін, Ріназолін

Аспірін

Ацетилсаліцилова кислота

Цей переілк можна продовжувати довго. Проте перед тим, як замінити дорогий засіб на більш дешевий, необхідно порадитися з лікарем, бо окрім основних діючих речовин у складі препаратів можуть бути допоміжні, які мають певні протипоказання.

Небезпечні та не завжди корисні антибіотики

Вже тривалий час медики закликають не використовувати антибіотики без призначення лікаря, бо бактерії, з якими вони борються, становляться нечутливими до них з часом. "Приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря, не переривайте курсу лікування антибіотиками, навіть якщо вам стало краще, не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому, не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими, не приймате їх при вірусних захворюваннях", - радить Супрун.

Що робити при грипі

У першу чергу, медики радять не переносити хворобу "на ногах" та залишатися дома. Таким чином і сама людина швидше одужає і не буде джерелом захворювання для інших.

Обов'язково треба звернутися до лікаря, щоб він призначив обстеження та лікування.

Квартиру потрібно двічі на день провітрювати, але так, щоб не було протягів. Також велику увагу необхідно приділити особистій гігієні, а щоб члени родини не захворіли, виділити для хворого окремий посуд, рушники тощо.

І головне, старатися якомога більше пити рідини, будь то вода, чай, або трав'яні відвари.

Проте краще все ж таки, не хворіти.

Фото на головній: pixabay.com

Одесса

Строительные материалы по самым низким ценам с сети строительных баз - «Мир керамики» (Одесса)

Ria.city


Новости России


Популярные сегодня товары и услуги с доставкой в Одессе и Одесской области

(что, где и как купить сегодня в регионе по интернету)

Проект "Today" (Сегодня в Одессе) на портале today.29ru.net совместно с партнёрским сайтом 29ru.net представляет интернет-витрину популярных товарных интернет-предложений, доступных в Одессе и других городах Одесской области, востребованных услуг, сервисов, новостных и медиа-продуктов напрямую от правообладателей и официальных компаний-продавцов. Более тысячи предложений в самых различных категориях: интернет-магазины, инфо-товары, финансы и кредитование, развлечения, игры, образование и работа, бесплатное интернет-телевидение и многое-многое другое.

Все самые последние, новые и актуальные гаджеты и товары - в рубрике "Интернет-витрина" и на страницах нашего путеводителя по модным интернет-магазинам одежды, обуви и аксессуаров для всей семьи, где представлены товары на самый различный вкус и кошелёк. Вся палитра брендов, новинок и распродаж в режиме онлайн с удобным поиском и сортировкой как по ассортименту, коллекциям, направлениям и ценам, так и по популярности на сегодняшний день. Настройте свою ленту товаров и смотрите только то, что Вам нравится.



Если Вы хотите добавить сайт с новостями Одессы, напишите нам, и мы обязательно включим его в наш каталог, а если Ваш сайт транслирует городские новости в формате RSS, то, при желании, и в нашу ленту новостей.



Проект "Today" - региональные новости без купюр и цензуры. Все самые интересные случаи, события, факты, происшедшие в городе за день - в самой полной ленте городских новостей Одессы сегодня. Ежедневно самая свежая и объективная информация из первых рук от местных, региональных и федеральных, известных и не очень первоисточников: сайтов, газет, журналов, обзоров на нашем портале Today.29ru.net. Читайте, комментируйте, критикуйте, возражайте, спрашивайте! Наши новости не оставят Вас равнодушными. Каждый день, каждый час - новости, новости и только новости!

Новостные порталы Одессы

Odessa.ua

Официальный сайт Одессы

Forum-odessa.blogspot.com

Новости Одессы и бесплатные одесские объявления на Одесском Форуме №1 (Украина, Одесская обл....

Yaizakon.com.ua

Информационно-юридические новости (Украина, Одесская область, Одесса)

Pressa.od.ua

Новини Одеси та Одеської області (Украина, Одесская область, Одесса)

Forum-odessa.blogspot.com

Новости Одессы и бесплатные одесские объявления на Одесском Форуме №1 (Украина, Одесская обл....

Проект "Today" (Новости Одессы) — обзорный новостной информационный интернет-проект web-группы 29ru.net. Календарь событий, фактов, происшествий за день в Одессе и Одесской области. Всё, что случилось, произошло, привлекло внимание и заинтересовало в этот день в режиме online, а также ежедневный почасовой архив российских региональных новостей от Камчатки до Калининграда.



Точка зрения редакции может не совпадать с мнением авторов и публикуемыми авторскими статьями, материалами и комментариями. Мы всегда стараемся объективно представить полярные точки зрения по самым различным вопросам и темам, волнующим общество, и стараемся не ограничивать доступ к ресурсам, соблюдающим общепринятые моральные и законодательные правила и нормы. Для размещения Ваших новостных и публицистических материалов достаточно связаться с нами по контактам mail@29ru.net. Предпочтения отдаются материалам региональной и городской направленности и тематическим обзорам.

Спорт в России и мире


Новости тенниса


Ролан Гаррос

Джокович снялся с Открытого чемпионата Франции по теннису


Здоровье в России и мире


Музыкальные новости
Карди Би

Между Карди Би и рэпершей BIA начался биф


Новости часа в Одессе и Одесской области

Топ-10 новостей в Одессе (Одесская область) за сегодня на этот час:

Губернаторы России

Общество, политика, культура, бизнес

"Святой Ленин" спасает мир и возглавляет "восстание ИИ машин... хороших по существу". 8 серия, СЕРЬЁЗНЫЕ НОВОСТИ.

Весь мир чипировали умом Ленина?! Раскрыта загадка Мавзолея В.И. Ленина. Проект "Святой Ленин".

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Свыше 5,2 миллиона жителей Московского региона получают набор социальных услуг в натуральном виде

Пушинка из Космоса спасёт либо снесёт США? Научные важные данные. Проект «Святой Ленин».


«Жёлтые» интернет-новости


Происшествия, юмор и курьёзы

Торговые настольные электронные весы CAS PR-15P

Правительство РФ направило дополнительные средства на завершение строительства трассы Гузерипль – плато Лагонаки в Адыгее

Завершен пятый этап надвижки моста через Каму

Студенты Академии Игоря Крутого раскрыли свои таланты

Russian.city
Топ-10 новостей от партнёров: